3 Temmuz 2014 Perşembe

Şekerli Pastanesi

Bir tatlı sever iseniz Şekerli'yi bilmemek olmaz. Tatlıları ve börekleriyle Şekerli şirin bir pastane.


Kukla Tiyatrosu - Türkmen Döwlet Gurjak Teatry

Devlet Kukla Tiyatrosu pazar günler saat 12:00 ve 19:00 da iki gösteri oluyormuş. Biletler 1 Manat.
Yine çocuklu aileler için gidilmeye değer bir yer.




Ylham Seyilgahi (Heykel Bahçesi)

Ylham seyilgahi, Görogly köşesinde bulunan su havuzları ve heykellerle dolu bir park. Gündüz vakitleri hava sıcaklığından dolayı boş olsa da, akşam saatlerinde bir çok gencin, sevgililerin, çocuklu ailelerin dolaştığı bir park. Akşamları paten kayan gençler, bisiklete binen çocuklar, yürümeye çalışan bebeklerle gerçekten hoş bir manzara oluşturuyor.

2 Temmuz 2014 Çarşamba

Aşkabat Seyilgahi / 1. Park

Mayıs 2014'te açılan harika bir çocuk eğlence alanı. Giriş ücreti yok. İçerisinde dinazorlar dünyası,  lunapark, kaykay çalışma alanı,  buz pateni, halı sahası, cafesi bulunan gayet temiz ve güzel bir park. Çok kalabalık olabiliyor.
Aşkabat'ta yaşayan çocuklu bir aile iseniz keşfetmeniz yerler listenizin başına alın.





British Pub

içeriğimiz hazırlanıyor...

Kredi kartı geçiyor :D

Teke Bazaar

Teke Bazaar, Rus Pazarından biraz daha küçük ancak aşağı yukarı aynı şeylere sahip denilebilir.
Yine bir iç avludan oluşan pazarda meyve sebze ağırlıklı olmakla birlikte, çiçek, süt ve süt ürünleri, tavuk ve et ürünlerini bulabilirsiniz. İç kısımda yine minik marketler, pazarın dış kısmında ise ağırlıklı tekstil  ve ev gereçleri, çocuk giyim ve oyuncak mağazası bulunmakta.

Merdem Restorant - Aşkabat

Aşkabat'ta güzel bir pazar kahvaltısı için ugrayabileceginiz mekanlardan biri. Pazar sabahları açık büfe bruchları saat 12' ya kadar devam ediyor.  1 kişi açık büfe kahvaltı 26 manat civarında.   Sonrasında alakart restorant olarak hizmet vermeye devam ediyorlar.  Yemekler kebap ağırlıklı. Teras katı mevcut.

Hemen altında yer alan Merdem market günlük ev ihtiyaçlarınızı (sebze ve meyve disinda) karşılamaya yeter. Arka tarafında ayrıca bir pastanesi bulunmakta.

Çocuklar için restorant içinde güzel bir oyun alanı ve dış bahçede bir park mevcut. Sırf bu yüzden bile gidilecek yerler listesinin başına alabilirsiniz.

Burada da kredi kartı kullanılmıyor. / Cash only



Aşkabat'ta Ev Kiraları

Şehir içinde çok farklı tarzda yaşam alanları mevcut. Bir yanda yeni yapılan gösterişli beyaz binalar, bir yanda eski tip Rus evleri. Kiralar tabii ki oturduğunuz muhit ve evin durumuna göre değişmekte.

Eski rus tipi evler 500 - 1000 $ arasında olup bazılarının içi yenilenmiş olabiliyor. Yeni yapılmış evlerin fiyatları 1000 $'dan başlıyor.

Eviniz için haftalık veya aylık temizliğe gelecek bir yardımcı bulmanız kolay. Günlük 10 $'a ev temizliğinize yardımcı oluyorlar.

Yimpaş Alışveriş Merkezi

Herkesin uğrak yeri olan Yimpaş Alışveriş Merkezi genellikler Türkler ile karşılaşabileceğiniz bikartını alt giriş katı tamamen süper market olup, 3M bir Migros'tan farksız. Girişte Pasaportunuzun kopyası ile Yimpaş Kart çıkartırsanız AVM genelinde %10 indirim uygulanmakta.
En üst kat klasik yemek katı. Aşağıda Alakart Restorant'ın fotoğrafı yer almakta. Genellikle pide, kebap, döner, pizza tarzı yemekler mevcut.  Alakart Restoran dışında dışarda da bir kaç cafe restoran bulunmakta ama hepsini Alakart'a da söyleyebildiğinizden fark etmiyor.  Fiyatlar şehir geneline göre biraz pahalı ama bir İstanbul'a göre ucuz sayılabilir. Garsonlar size menü olarak ipad lerini getiriyor ve siparişlerini cep telefonları ile giriyorlar. Neden bunu belirtiyorum çünkü İstanbul'da bile hala aklında tutmak için ısrar eden garsonlarımız bulunmakta.






Üst katta restoran dışında aynı zamanda bay/bayan kuaför ve çocuk oyun alanı da mevcut.
Orta katlarda genellikle tekstil mağazaları var. İlgilenenler için Apple store da mevcut.

Kredi kartı avm genelinde kullanılmıyor.

Aşkabat'ta Şehir içi ulaşım

Şehir içinde trafik yoğun değil. Her yer birbirine çok yakın. En geç 15- 20 dakika içerisinde şehir içinde istediğiniz yere gitmiş oluyorsunuz.

Her araç taksi olarak kullanılabilmektedir. Sarı taksileri genellikle havaalanında görebiliyorsunuz, ancak şehir içinde sarı taksilere çok rastlanamıyor. Bunun yerine yol kenarında durup gelen araçları otostop misali durdurarak, eğer ki onların da güzergahına uyuyorsa, istediğiniz yere gidebilirsiniz. Ülke güvenli olduğundan çekinmeden araçlara binebilirsiniz. Zaten göreceksiniz herkes bu şekilde ulaşımını sağlıyor. Mesafe çok uzak değilse ulaşıma genellikle 5 Manat ( yaklaşık 2 Dolar) ödersiniz.

Tabii ki otobüsler de var. Otobüs bilet ücreti 20 Tenne, yani yaklaşık 20 kuruş bile değil. Sanırım bir süre hat bilgilerini takip ettikten sonra hangi otobüs nereye gidiyor, hangi saatte geçiyor öğrenilebilir. Ancak otobüsler kalabalık olmakta ve dışardan gözlemlediğim kadarıyla klimaları çalıştırmayıp camları açarak serinlemeyi tercih ediyorlar.

Rus Pazarı

Rus Pazarı şehrin en bilindik pazarlarından biri. Türkmenler Teke Pazarına nazaran, Rus Pazarının biraz daha pahalı olduğu söylüyorlar.
Mevsimine göre her türlü sebze ve sebzeyi bulabileceğiniz bir yer. Mevsimine göre diyorum çünkü Türkiye'de olduğu gibi seralarda yetiştirilme olmadığı için her sebze ve meyveye 4 mevsim ulaşmak mümkün değil. Meyve sebze fiyatları market fiyatlarından çokta düşük olmasa da yine de daha ucuz denebilir.
 
Avlu içinde üst fotoğrafta görüldüğü gibi ağırlıklı sebze meyve satışı, yanlarında genelde ufak marketler. Üst katlarda yine ufak ufak giyim mağazaları mevcut. Pazarın dış cephesinde de aynı şekilde mağazalar mevcut. Elektronik eşyalar, hırdavat, tekstil, market vs.

Pazarda aynı zamanda çok güzel çiçekler de satılmakta.

Pastalar genelde her pazarda marketlerin içinde böyle görmüş olduğunuz şekilde satılmakta. Sokakta bir kaç kadının elinde hiç kutuya konmamış şekilde taşınırken gördüm.



Pazarların içinde genellikle et satan dükkanlar var. Açıkçası hiç cesaret edip almadım. Genellikle et alışverişini Yimpaş alışveriş merkezinden yapıyoruz. Tavukları genelde buzdolaplarında değil de, meyve sebzeler gibi tezgahlarda satanlar da var. Herhalde sabah kesip günlük satıyorlar ama denemeye gerek yok bence :)

Aşkabat'a Merhaba -


Türkmenistan'a seyahat etmeniz için öncelikle vize işlemlerinizin, yani hükümetin onayladığı bir firmadan davet mektubu almanız gerekmektedir.

Uçak yolculuğu yaklaşık 3,5 saat sürüyor.

2017'de hizmete girmesi planlanan Yeni Aşkabat Havalimanı'nın inşaatı devam etmekte olup, eskisi yerine açılan geçici ama bir öncekine göre çok konforlu terminale uçağınızın açığa park etmesi ve cobus a binerek varıyorsunuz.  Pasaport sırasına girmeden önce davet mektubunuzu sağ bankolara göstererek vize paranızı bank yazan alandaki memurlara ödüyorsunuz. Vizeniz diğer ülkeler için aldığınız vizeler gibi başvuru sonrasında hemen pasaportunuza yapıştırılmıyor. Ülkeye girdiğinize davet mektubunuzu onaylatıp, ilgili bedeli ödedikten sonra pasaportunuza vize yapışıyor. Tabii ki bu işlemler sırasında alana 2 - 3 uçak inmiş, pasaport sırası da bir dünya uzamış olabilir. Yapacak bir şey yok. Tahmini 1 saat içerisinde alandan çıkmış olursunuz. Bu da aslında gayet normal bir süre.